¡Wikipedia cumple 20 años
y hay que celebrarlo!

PARTICIPA

No tan sols de Wikipedia es nodreix el coneixement lliure

La visió del moviment Wikimedia és aconseguir un món en el qual totes les persones tinguin accés lliure a la suma del coneixement i puguin participar en la seva construcció col·lectiva. Seguim les filosofies del coneixement i la cultura lliures, que defensen el dret fonamental d’accés.

Wikipedia, l’enciclopèdia que tothom pot editar, és el nostre projecte més conegut, però treballem amb altres 11 projectes col·laboratius de coneixement lliure. Per exemple, Wikidata, una base de dades estructurada; o Wikimedia Commons, el repositori multimèdia lliure més gran del món.

Els projectes Wikimedia

Una enciclopèdia col·laborativa escrita en més de 300 idiomes per persones voluntàries de tot el món. Totes les persones tenen dret a accedir al coneixement de manera gratuïta, en qualsevol lloc i en el seu propi idioma.

El repositori central de dades estructurades per a projectes Wikimedia i més enllà. Estructurar dades en un format llegible per màquines facilita la visualització, recerca, edició, ús i reutilització de dades i arxius.

El repositori multimèdia lliure per a consultar i descarregar més gran del món. Amb col·leccions d’il·lustracions, fotografies, dibuixos, vídeos, música, infografies i molt més.

Una biblioteca digital amb llibres, textos i documents històrics lliures de drets o en domini públic. Inclou poesia, documents governamentals, les Constitucions de molts Estats i literatura general.

Una col·lecció de cites de personatges rellevants i treballs creatius en més de 75 idiomes. Inclou proverbis, refranys, declaracions, eslògans, cites de llibres, pel·lícules i grans frases de persones reconegudes.

Una alternativa lliure als llocs comercials de notícies en línia, amb articles les dades dels quals han estat verificats i revisats per la comunitat. Una font lliure de notícies a la qual totes les persones poden aportar.

Un diccionari multilingüe lliure, disponible en més de 170 idiomes, amb l’objectiu de descriure totes les paraules de tots els idiomes. Inclou paraules descatalogades per altres diccionaris com el de la RAE i diversos recursos lingüístics.

Una col·lecció lliure i gratuïta de llibres electrònics, incloent llibres de text, guies d’instruccions, manuals o receptaris de cuina. Una eina d’escriptura col·laborativa per a tots els públics.

La plataforma de viatges definitiva amb l’objectiu de crear la guia de viatges més completa i actualitzada del món. Completament lliure i gratuïta. Amb recorreguts i recomanacions de les persones que la llegeixen i escriuen.

Una base de dades taxonòmica d’espècies en la qual es recullen des de fòssils a éssers vivents dels regnes Animalia, Plantae, Fungi, Bacteri, Archaea, Protista i altres formes de vida.

Un centre digital de recursos, recerca i projectes educatius. Per a tots els nivells, tipus i estils d’educació formal i informal.

Un projecte central per a la coordinació de la comunitat i l’organització de tasques en l’ecosistema Wikimedia.

Programari lliure i obert que tothom pot utilitzar, amb una gran comunitat de desenvolupament tecnològic darrere. L’eina amb la qual es construeixen els projectes Wikimedia.

Ajuda’ns a lliberar i compartir coneixement

La nostra comunitat de voluntariat global inclou a més de 200.000 persones que editen i comparteixen coneixement en múltiples formats, milions de persones que consulten informació o que lligen i desenes de milers que fan xicotetes donacions per donar-nos suport.